Nederland en Frankrijk zijn na de impasse dicht bij de laatste 16

Denzel Dumfries uit Nederland speelt met Adrien Rabiot uit Frankrijk tijdens de Groep D-wedstrijd tegen Frankrijk in het Leipzig Stadion op 21 juni 2024 in Leipzig, Duitsland. – Reuters

Leipzig: Frankrijk en Nederland zijn er vrijdag op het EK 2024 niet in geslaagd om 0-0 gelijk te spelen in Groep D, waardoor Polen bij de laatste 16 werd uitgeschakeld.

Met de Franse aanvoerder Kylian Mbappe op de bank in hun opener met een gebroken neus, zorgde de wedstrijd alleen voor horten en stoten zonder te dreigen een klassieker te worden.

Beide partijen lieten kansen liggen en hadden de controle, maar konden geen doorbraak vinden en gaven in de tweede helft wat gas terug, tevreden met een punt.

Een moment van drama na de pauze werd afgekeurd toen de Nederlander Xavi Simons de bal in het net had toen Denzel Dumfries, die buitenspel stond naast keeper Mike Mignon, werd bestraft door een beslissing die na langdurig onderzoek door de VAR werd gehandhaafd.

“Dumfries stond buitenspel, dat klopt. Maar hij viel de doelman niet lastig. Toen het niet gebeurde, was het naar mijn mening een legitiem doelpunt”, aldus bondscoach Ronald Koeman.

‘Hebben ze vijf minuten nodig om het te controleren omdat het zo moeilijk is? Ik begrijp het niet.”

Het resultaat laat de groep wijd open, al zullen zowel Frankrijk als Nederland met vier punten vinden dat ze genoeg hebben gedaan om de laatste zestien te bereiken.

Frankrijk neemt het vervolgens op tegen het zinloze Polen en was het eerste team dat werd uitgeschakeld nadat het eerder op vrijdag met 3-1 verloor van Oostenrijk, terwijl Nederland de Oostenrijkers dinsdag met drie punten ontmoet.

De voortdurende selectie van Mbappé, die donderdag tijdens de training een driekleurig masker droeg, werd gezien als een zeker teken van zijn opname.

Voor Koeman zou het weinig opluchting zijn geweest toen de teamfiches vielen en Mbappé, die in zijn voorgaande twee wedstrijden tegen Oranje vier doelpunten had gemaakt, op de bank bleef zitten.

De Franse manager Didier Deschamps besloot zijn gewaardeerde troef niet op het spel te zetten, maar zijn team, dat één doelpunt scoorde in hun eerste twee wedstrijden, miste duidelijk hun aanvoerder. “We hebben veel dingen gedaan, maar helaas konden we de achterkant van het net niet vinden”, zei Deschamps. “Dus nogmaals, de enige spijt die ik heb is dat we niet hebben gewonnen, gezien de kansen die we hadden”, voegde hij eraan toe.

De eerste helft was soms hectisch, waarbij Oranje in de eerste minuut dichtbij kwam toen Mignon de poging van Jeremy Frimpong rond de paal krulde voordat Antoine Griezmann een vroeg schot aan de andere kant krulde.

Frankrijk had even later de leiding moeten nemen toen Adrien Rabiot doorspeelde op doel, maar op onverklaarbare wijze Griezmann uitschakelde, die zo verblind was door zijn vrijgevigheid dat hij een verkeerde controle had, struikelde en balverlies leed.

Nu Mbappé uit beeld was, kwam Griezmann tussenbeide als de belangrijkste man van Frankrijk, schoot opnieuw een kans naast en kopte uit een voorzet van Rabiot recht op keeper Bart Verbruecken af.

Nederland leek daarentegen geen echte dreiging te hebben en slaagde er niet in de veelzeggende pass te vinden toen het strafschopgebied in zicht kwam, waarbij de meeste van hun aanvallen al hun aanvallers raakten.

READ  EU-klimaatchef Frans Timmermans gaat een centrumlinkse coalitie leiden bij de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen

Naarmate de tweede helft vorderde, verhoogde Frankrijk de lat toen Marcus Durham op het uur een schot naast schoot, Aurelien Tchouameni kopte over en een uit balans zijnde Griezmann werd opnieuw gedwarsboomd door Verbruggen.