Olympisch hockey: Groot-Brittannië speelt gelijk met Nederland op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs

Lee Morton scoorde tweemaal en leidde Groot-Brittannië naar een spannend 2-2 gelijkspel tegen Nederland in het bloedhete Stade Yves du Manoir.

Doelpunten van Floris Wortelboer aan het einde van het derde kwart en Theis van Dam halverwege het vierde kwart bezorgden de Nederlander, het beste reekshoofd van het toernooi, een voorsprong van twee doelpunten met nog acht minuten te gaan.

Maar Morton baande zich een weg naar de schietpositie en scoorde slechts drie minuten later zijn eerste doelpunt.

De Schotse middenvelder maakte de indrukwekkende comeback van zijn ploeg compleet door in de 59e minuut een losse bal uit een strafschop langs doelman Bermin Black te schieten.

Morton zei dat de ‘elektrische’ atmosfeer Groot-Brittannië heeft geïnspireerd om te reageren.

“Het is ongelooflijk. Er waren vandaag zoveel mensen uit Nederland en Groot-Brittannië. Het was waarschijnlijk de beste sfeer waarin ik ooit heb gespeeld. Als het moeilijk wordt, blijf je doorgaan”, zei hij.

Groot-Brittannië, tweede in het toernooi, moest in de vorige wedstrijd ook tot een 2-2 gelijkspel tegen Zuid-Afrika komen.

Morton zei dat het harde werk van het team vóór de Spelen zijn vruchten heeft afgeworpen, omdat ze de competitie sterk konden afsluiten ondanks de hoge temperaturen van wel 35 graden Celsius.

“We hebben veel voorbereiding gedaan – we hebben tijdens de voorbereidingsperiode veel sauna-oefeningen gedaan om als team fit te worden”, voegde hij eraan toe. “We zijn er klaar voor, maar ondanks dat blijft het erg lastig.”

Nadat de ploeg in Parijs al drie wedstrijden niet heeft verloren, bezet het de derde plaats in Groep A en heeft het een sterke positie om de kwartfinales te bereiken.

READ  Barcelona probeert voor de onvergetelijke De Young te zorgen

Het gastteam neemt het donderdag in de resterende groepswedstrijden op tegen Frankrijk en vrijdag tegen wereldkampioen Duitsland, waarbij de vier beste teams zich zondag kwalificeren voor de kwartfinales.

De ploeg van kapitein David Amiss, die hun openingswedstrijd met 4-0 won van Spanje, doet een poging om hun eerste Olympische medaille te winnen sinds ze in 1988 goud wonnen.