Dubbel goud Nederlands hockey: vrouwen verdedigen titel terwijl Nederland de sporttitels in Parijs verovert

COLUMBUS, Frankrijk (AP) — Oranje won opnieuw goud bij de dames Hockey Nadat Nederland een Olympische overwinning behaalde, de eerste in zijn soort.

Nederland verdedigde De titel werd gewonnen door Tokio, nadat het herstelde van een vroege achterstand en China met 2-1 versloeg na strafschoppen in de laatste wedstrijd van Olympische Spelen in Parijs Op vrijdagavond.

De overwinning volgde Het Nederlandse herenteam wint de gouden medaille 1 dag geleden. Nederland werd het eerste land dat de hockeymedailles won op de Spelen sinds de toevoeging van het damestoernooi in 1980.

Ben Sanders, die een doelpunt scoorde in de strafschoppenserie ongeveer 24 uur nadat haar vriend Theis van Dam won met het herenteam, zei: “We hebben twee gouden medailles gewonnen, en dit is historisch. Dit betekent alles. Ik denk dat de druk groot is. altijd hoog voor het Nederlandse team, en dat we “Hier met de gouden medaille, heel mooi zijn.”

Net als bij de mannen haalden de vrouwen het in een zee van oranje, terwijl het Stade Yves du Manoir gevuld was met Nederlandse fans, wat voor een feestelijke sfeer zorgde. En net als de mannen was het niet gemakkelijk.

Nederland kwam na 5:54 minuten op achterstand toen een defensieve fout van Chen Yi ervoor zorgde dat de pass van Dan Wen werd teruggegeven aan doelman Anne Veenendaal. Na slechts zes minuten achterstand gedurende het toernooi tot aan de finale creëerde Nederland gedurende de drie helften een aantal goede kansen, waaronder de strafschop van Frederik Malta die via de linkerpaal stuiterde en opnieuw een schot miste.

READ  Hoe je de finale van de Champions League kunt bekijken

“Het was eigenlijk een beetje gespannen. Tot het einde zei ik tegen mezelf: ‘O mijn God, gaat dit gebeuren?'” zei Maria Verschoor. “De hele tijd zeiden we: ‘Oké, het komt eraan. Het komt.’ komst.'”

Jeppe Janssen scoorde 9:11 minuten voor het einde van de reguliere speeltijd de gelijkmaker uit een hoekschop, wat leidde tot gejuich, vlagzwaaien en springen op de tribune. Sanders, Verschoor en Maren Finn scoorden na strafschoppen en zorgden voor een feest dat de hele nacht kon duren voor de Nederlandse spelers en hun fans.

“We hebben al deze feesten gehad, en ik denk dat we de komende dagen nog veel feesten zullen hebben”, zei Verschoor.

Janssen sloot het toernooi af als topscorer van het toernooi met negen doelpunten, maar hij zei: “Als we geen goud pakken, maakt het niet uit. Het enige dat telt is dat we winnen.”

De tweede opeenvolgende Olympische titels kwamen met voormalig coach Alison Annan aan de andere kant van China. Annan, een Australische staatsburger die Nederland in 2021 in Tokio naar goud leidde, nam begin 2022 abrupt ontslag na een onderzoek van de Koninklijke Nederlandse Hockey Liga naar de teamcultuur onder haar leiding naar aanleiding van klachten van spelers.

Annan zei dat China trots moet zijn op de prestaties van zijn team, dat als underdog aan de Olympische Spelen deelnam en slechts tien minuten verwijderd was van het winnen van het eerste veldhockeykampioenschap van het land op de Spelen.

“We hebben de Olympische zilveren medaille behaald en we waren heel dicht bij de gouden medaille”, zei Annan, eraan toevoegend dat ze niet verrast was door de prestatie. “Zes maanden geleden, een jaar geleden, twee jaar geleden hadden we nooit gedacht dat we hier zouden staan.”

READ  De sportief directeur van Inter Milan bevestigt dat de coach "zijn contract zal verlengen" en dat het Nederlands elftal "wil blijven"

Nederland behaalde de afgelopen tien jaar 21 overwinningen zonder enige nederlaag in de confrontatie met China, waarbij 15 van de voorgaande 20 overwinningen het resultaat waren van meerdere doelpunten.

“Het was een hele spannende wedstrijd. Wij vielen aan en zij verdedigden. Maar doordat zij vroeg scoorden, hadden ze tijd om te verdedigen. Ze verdedigden heel goed”, aldus coach Paul van As, wiens zoon Sevy goud won bij de herenploeg.

Argentinië won de bronzen medaille bij het dameshockey na het verslaan van België na strafschoppen. Argentinië won ook de tweede opeenvolgende medaille op de Spelen en won de zilveren medaille in Tokio na verlies tegen Nederland in de laatste wedstrijd.

“Het is gek. We zijn heel blij. We kwamen hier om medailles te halen, en we konden niet met lege handen terugkomen”, zei de Argentijnse doelman Cristina Cosentino.

Nederland was het enige land dat in Parijs twee ijshockeymedailles van welke kleur dan ook won. Duitsland won de zilveren medaille en India won de bronzen medaille bij de herencompetitie.