Euro 2024: Türkiye neemt afscheid van het EK na de nederlaag tegen Nederland

Het Turkse nationale team keert terug naar huis van het UEFA Euro 2024 nadat het in de kwartfinales met 2-1 werd verslagen door Nederland, dat nu op weg is naar de halve finales.

De straten van Istanboel waren uren voor aanvang van de wedstrijd leeg, terwijl fans zich in hun huizen en cafés verzamelden in afwachting van de wedstrijd, met woensdag de kwartfinale tegen Engeland, dat eerder Zwitserland had verslagen na strafschoppen.

In de aanloop naar de wedstrijd van zaterdag groeide de opwinding in het land over het bereiken van de finale. En nu is deze droom voorbij.

Pas in de 35e minuut nam Arda Guler, een van de rijzende sterren van het Turkse voetbalteam, een hoekschop, waardoor teamgenoot Samet Akydin de kans kreeg de bal in het net te koppen.

Tegen het einde van de eerste helft zou Nederland na de pauze waarschijnlijk worden afgelost, waarbij Türkiye zowel aanvallend als verdedigend voorop zou gaan, terwijl Nederland maar heel weinig kansen kreeg.

De nieuwe nieuwsbrief van Middle East Eye: The Jerusalem Dispatch

Meld u aan voor de nieuwste inzichten en analyses over
Israël en Palestina, samen met Türkiye’s bulkbulletins en andere Middle East Eye-nieuwsbrieven

Maar de Nederlanders kwamen in de tweede helft overeind en drukten Turkije dieper onder druk, en centrale verdediger Stefan de Vrij scoorde in de 71e minuut de gelijkmaker.

Slechts een paar minuten later nam Nederland de leiding toen spits Cody Jakpo scoorde, waardoor de Turkse ploeg geschokt achterbleef over de snelle ommekeer.

Turkije bereikte eerder de kwartfinales van het EK voetbal in 2000 en de halve finales in 2008.

In de periode voorafgaand aan de wedstrijd wisselden het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken en zijn collega vriendelijke steunbetuigingen uit.

“Of je het nu ‘futbol’ of ‘futbol’ noemt, het is hetzelfde spel dat vriendschap bevordert”, zei het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in een bericht op de X-website. “Op de honderdste verjaardag van ons Vriendschapsverdrag hopen we dat de wedstrijd van vanavond de goede vriendschapsbanden tussen het Turkse en Nederlandse volk zal weerspiegelen, net zoals onze warme brieven dat doen”, voegde hij eraan toe.

“Van de Republiek Turkije tot Nederland, we zijn er zeker van dat veel fans vandaag naar de wedstrijd zullen kijken. Sport kan inspireren, verschillen overbruggen en de wereld veranderen. Onze gedeelde passie voor sport brengt Nederlanders bij elkaar”, aldus het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. reageerde in een bericht op de “Het Turkse volk staat dichter bij elkaar.”

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan reisde ook naar Berlijn, waar hij kort voor de aftrap arriveerde om de wedstrijd bij te wonen. Hij is van plan het Olympisch Stadion in Berlijn te verlaten om dezelfde avond terug te keren naar Türkiye.

In Duitsland zijn nog geen andere benoemingen aangekondigd.

Controverse vóór de wedstrijd

Turkije speelde zonder Merih Demiral, die door de tuchtraad van de UEFA voor twee wedstrijden werd geschorst omdat hij een doelpunt vierde met het ‘grijze wolfsteken’ tegen Oostenrijk, evenals Ismail Yuksek en Orkun Kukcu, die ook geschorst waren. Gele kaarten en ook deze wedstrijd kon hij niet spelen.

Türkiye heeft nu vier van de vijf wedstrijden tijdens Euro 2024 gewonnen, ondanks de drievoudige schorsingen voor de wedstrijd van vanavond. Slechts één keer, in 2008, bereikten ze de halve finales van het EK

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan reisde zaterdag naar Berlijn om de kwartfinale van het EK 2024 tussen Türkiye en Nederland bij te wonen.

Erdogan’s beslissing om de wedstrijd bij te wonen komt na het annuleren van een geplande reis naar Azerbeidzjan, waar hij de top van de Turkse Staatsorganisatie zou bijwonen. In plaats daarvan zal zijn plaatsvervanger aanwezig zijn.