Euro 2024: Türkiye plaatst zich met Nederland voor de kwartfinales van het EK na spannende overwinning op Oostenrijk

Turkije zal het in de kwartfinales van Euro 2024 opnemen tegen Nederland na een spannende 2-1 overwinning op Oostenrijk, aangezien beide landen voor het eerst sinds 2008 de kwartfinales van het Europees Kampioenschap bereikten.

Merih Demiral was de onwaarschijnlijke held van Turkije in de overwinning op Leipzig. Hij zette zijn ploeg in de wedstrijd nog geen minuut op voorsprong en scoorde vlak voor het uur het beslissende doelpunt met een kopbal.

De ploeg van Vincenzo Montella, die zonder geschorste aanvoerder Hakan Calhanoglu zat maar veel steun genoot van de fans in het Zentralstadion, speelt zaterdag in Berlijn tegen Nederland na een comfortabele 3-0 overwinning op Roemenië eerder op dinsdag.

Turkije zal opnieuw kunnen vertrouwen op zijn rauwe fans in de Duitse hoofdstad, aangezien het land zijn streven naar de halve finales van zestien jaar geleden wil herhalen.

Oostenrijk was gastheer van dat toernooi samen met het Oostenrijkse nationale team, dat een volwaardige rol speelde in een spannende wedstrijd en misschien op een andere dag als overwinnaar uit de strijd zou zijn gekomen.

De ploeg van Ralf Rangnick was het grootste deel van de wedstrijd superieur, vooral in de tweede helft, toen ze druk uitoefenden op Turkije en het tweede doelpunt volledig tegen de spelregels incasseerden.

Al-Ahly-verdediger Demiral werd de eerste Europese verdediger die twee doelpunten scoorde in de knock-outfase van een groot toernooi sinds Lilian Thuram dat deed met het Franse nationale team op het WK van 1998.

Michael Gregoritsch halveerde de achterstand nadat hij Stefan Bosch dwong de bal uit een nieuwe hoekschop te hanteren, kort nadat Demiral zijn aantal internationale doelpunten in 48 interlands naar vier had verhoogd.

READ  Koeman verwacht dat Nederland zich zal verbeteren tegen Duitsland

Maar Oostenrijk profiteerde niet van zijn controle en verliet de wedstrijd nadat doelman Mert Junuk Christoph Baumgartner in de laatste seconden van de blessuretijd de gelijkmaker ontzegde.

– Nederlanders passeren gemakkelijk –

Cody Jacobo en Donyell Malen scoorden in de tweede helft twee doelpunten en leidden het Nederlandse team eenvoudig naar de kwartfinales.

De ploeg van Ronald Koeman kreeg zware kritiek te verduren na de 3-2 nederlaag tegen Oostenrijk, waardoor Oranje derde werd in Groep D.

Maar dinsdag leverden ze een indrukwekkende prestatie, creëerden een overvloed aan kansen en scoorden verdiende winnaars in de Allianz Arena.

Liverpool-aanvaller Jacobo zei: “We hebben goed gereageerd sinds de laatste wedstrijd en ik ben erg blij… We hebben vandaag een stap in de goede richting gezet.”

“Het draait allemaal om agressie, intensiteit en verdediging als team en ik denk dat het een goede en belangrijke stap was.”

Jacopo was de meest indrukwekkende speler van de Nederlandse selectie en zette zijn team in de 20e minuut op voorsprong toen hij een krachtig schot loste dat doelman Florin Neita bij de eerste paal misleidde.

Kansen kwamen en gingen toen Roemenië de tegenstander niet onder controle kreeg en nadat zijn tweede doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel, nam hij zeven minuten voor tijd het heft in eigen handen.

Jacobo’s prachtige dribbelen in het overvolle strafschopgebied leidde ertoe dat de bal Malin bereikte, die hem in het doel plaatste en in blessuretijd het derde doelpunt maakte, waardoor het resultaat representatiever werd voor de spelbalans.

“Het enige doorslaggevende punt is dat het lang duurde voordat we het tweede doelpunt scoorden”, aldus Koeman.

READ  Christopher Scott had Celtic-overdracht 'gesprekken' toen de jongeling van Bayern München twee uitweg bood

“Wij zijn Nederlanders, we moeten goed spelen. De prestatie van vandaag was geweldig en daarom hebben we een kans om door te gaan.”

De winnaar van het duel tussen Nederland en Turkije speelt woensdag wekelijks een van de wedstrijden Engeland-Zwitserland.

Dit is een uitgelicht artikel dat exclusief beschikbaar is voor onze abonnees. Om elke maand meer dan 250 aanbevolen artikelen te lezen

U heeft de limiet van gratis artikelen die voor u beschikbaar zijn, bereikt. Steun alstublieft goede journalistiek.