Hockey – Nederland verslaat Spanje met 4-0 en bereikt de herenhockeyfinale

PARIJS (Reuters) – Nederland, het best gerangschikte Nederland, bereikte dinsdag de finale van de herenhockeycompetitie op de Olympische Spelen in Parijs na een comfortabele 4-0 overwinning op Spanje vergeleken met de poulefase toen het moest herstellen van een twee -doelpunttekort.

Vlak voor het laatste fluitsignaal klonk er gejuich uit de zee van oranje die de menigte bedekte toen de Nederlandse fans in groten getale opdaagden.

Ze zullen spelen in hun eerste Olympische finale sinds de Olympische Spelen van 2012 in Londen, terwijl ze proberen een einde te maken aan een 24 jaar durende droogte van gouden medailles.

India en Duitsland ontmoeten elkaar later op dinsdag in de tweede halve finale, een herhaling van hun bronzen medaillewedstrijd op de Spelen van Tokio.

Spanje, dat in de wedstrijd in Groep A met 5-3 verloor van Nederland, krijgt in de wedstrijd om het brons voor het eerst sinds 2008 de kans om voor een medaille te strijden.

De Nederlandse verdediger Jeb Janssen opende de score uit een strafschop in de 12e minuut nadat doelman Luis Calzado de benen van spits Tjeb Houdemakers schopte terwijl hij de bal schoot.

Aanvoerder Thierry Brinkmann scoorde het tweede doelpunt in de 20e minuut nadat het de stick van de Spaanse verdediger Ignacio Rodriguez raakte en hij de bal in het net schoot en daarmee zijn eerste doelpunt scoorde op de Olympische Spelen in Parijs.

“Ik heb het hele toernooi op dit moment gewacht omdat ik een beetje pech had op de negen yards”, zei Brinkman. “Niet alle ballen raakten mijn stick, dus ik wachtte op dit moment.”

“Als internationale spits moet je altijd geduld hebben. De belangrijkste bal is de volgende bal, de volgende kans die je krijgt.”

Het scoren ging door in de eerste minuten van het derde kwart, toen spits Theis van Dam zijn schot in een grote ruimte in de cirkel afvuurde na een botsing tussen twee Spaanse verdedigers toen ze probeerden een diepe pass van de Nederlandse aanvoerder te bemachtigen.

Het publiek barstte opnieuw los in de 50e minuut toen spits Doku Telgenkamp het vierde doelpunt van het Nederlandse team scoorde.

De Spaanse kapitein Marc Miralles zei: “We hebben niet veel fouten gemaakt, maar de kleine details hebben ons gedood.”

“Ik denk dat ze niet veel kansen hebben gehad, maar ze waren zeer effectief en dat is zeker wat we moeten verbeteren in de volgende wedstrijd.”