Nederland verslaat Duitsland en wint de gouden medaille bij het herenhockey op de Olympische Spelen in Parijs

COLUMBUS, Frankrijk (AP) — Het spel werd enkele minuten onderbroken vanwege een onverklaarbare storing. Een dramatische overwinning op strafschoppen leidde tot gekke festiviteiten die even stopten toen er bijna een vechtpartij uitbrak.

De Olympische hockeyfinale voor heren was veelbewogen. Nu heeft Nederland voor het eerst in ruim twintig jaar goud gewonnen.

Doku Telgenkamp scoorde het gouden doelpunt in de strafschoppenreeks en bezorgde Nederland de titel Parijse spellen Door Duitsland met 2-1 te verslaan, was het voor Nederland de eerste gouden medaille in herenhockey op de Olympische Spelen sinds 2000 en de derde in de geschiedenis van het land.

“Dit is wat we de afgelopen drie jaar hebben opgebouwd: we hebben een geweldige spelersgroep en als de harde inspanningen vruchten afwerpen, is dat het mooiste in het leven”, aldus coach Jeroen Delme, die daarna aan alle drie de toernooien deelnam. goud winnen als speler in 1996 en 2000. “Het winnen van de Olympische finale als coach.” “Het is het mooiste moment van mijn leven.”

Nadat hij het doelpunt had gescoord, liet Telgenkamp zijn stick vallen, bewoog zijn borst en staarde naar de Duitse doelman Jan Danneberg terwijl hij langs hem heen rende. Terwijl de Nederlandse spelers zich in de hoek op elkaar verzamelden om feest te vieren, maakte de Duitser Niklas Wellen bezwaar en begon Telgenkamp te duwen, wat de scheidsrechters ertoe aanzette de twee teams te scheiden.

Toen hem werd gevraagd wat er was gebeurd, zei Telgenkamp: “Niets. We hebben de gouden medaille gewonnen. Ik ben erg blij. De emoties waren hoog. Dat is alles.”

READ  Marc Marquez trekt zich terug uit de Dutch Grand Prix, de vijfde DNS van het MotoGP-seizoen 2023

De spanningen waren heel anders dan de verwarring die ongeveer een uur eerder ontstond toen er water langs de zijlijn en de baan begon te druppelen. 3:28 in het derde kwart. Werknemers haastten zich om het opspattend water te stoppen, en de menigte in het Yves du Manoir-stadion juichte toen het water ongeveer twee minuten later stopte.

“Het was gek”, zegt Sevi van As uit Nederland. “Het was onverwacht. Misschien hoorde dat bij de finale, er gebeurden gekke dingen. We hadden er niet zoveel last van, gelukkig duurde het maar twee minuten.”

Misschien was dit alles wat de wedstrijd nodig had om van een puntloze defensieve strijd over te gaan naar een spannende wedstrijd met een dramatisch einde. Na de eerste drie kwartalen niet te hebben gescoord, waren er in de vierde helft twee doelpunten in de eerste vijf minuten: aanvoerder Thierry Brinkmann scoorde met een one-touch goal nadat Koen Bijgen een grote kans creëerde, en Theis Prinz maakte 3:20 minuten later gelijk voor Duitsland. vanaf de strafschopstip.

Ondertussen blokkeerde de Duitse verdediger Gonzalo Piat een gevaarlijke poging toen hij zijn stick op de bal in de lucht plaatste voordat deze het net bereikte. Nederland had in de reguliere speeltijd een uitstekende kans om te winnen uit een strafschop 56,1 seconden voor het einde van de reguliere speeltijd, maar Jeb Janssen schoot de bal links van het doel.

Nadat de stand na de normale speeltijd gelijk was, ging de wedstrijd over naar strafschoppen, waarbij elk team vijf scoringskansen kreeg van elk 8 seconden. Brinkman en Theis van Dam scoorden, en doelman Bermain Black stopte drie van de vier pogingen – waaronder één poging vanwege een trapreturn.

READ  De Nederlandse Van der Hoen verraste de Giro in de derde etappe

Het doelpunt van Telgenkamp zorgde voor een groot feest op het veld en op de tribunes onder veel Nederlandse fans in oranje truien. De reactie was het tegenovergestelde bij veel Duitse spelers, die met hun handen boven hun hoofd op de grond lagen.

Kapitein Mats Grambusch zei dat hij zich ‘leeg en verwoest’ voelde.

Zijn teamgenoot Christopher Royer zei: “Het was absoluut een moeilijke wedstrijd. Het was een open wedstrijd. We hadden kunnen winnen. Maar het was ook een heel moeilijke wedstrijd, en uiteindelijk zijn strafschoppen altijd gebaseerd op een beetje geluk en de Nederlanders hadden vandaag meer geluk.”

Het damesteam zal vrijdag in de wedstrijd tegen China de overwinning nastreven. Geen enkel land heeft gouden medailles gewonnen in hockey sinds het damestoernooi in 1980 aan de Spelen werd toegevoegd.

“Het zou geweldig zijn”, zegt Paul van As, bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal en Sevey’s vader. “Onze familie zal nog steeds hecht zijn, of ze nu gouden medailles winnen of niet Wees uniek als dat gebeurt. Laten we eens kijken.”

India kreeg Bronzen medaille bij hockey voor heren Voor de tweede keer op rij kwalificeerde India zich voor de Olympische Spelen, nadat het eerder op donderdag Spanje met 2-1 versloeg. Vóór Tokio in 2021 had India sinds 1980 geen medaille meer gewonnen in de sport – de laatste van de acht gouden medailles.

“We hebben opnieuw geschiedenis geschreven. Het is een geweldige dag voor India en een geweldige dag voor hockey”, aldus teamcaptain en topscorer Harmanpreet Singh.

Doelman BR Sreejesh bevestigde vervolgens zijn pensionering op 36-jarige leeftijd.

READ  Nederland neemt revanche en kroont zich tot kampioen van het spannende IKF Beachkorfbal WK-toernooi

“Iedereen vraagt ​​mij: ‘Waarom nu?’”, zegt hij. ‘Een advies dat ik in mijn carrière heb gekregen, is dat als je met pensioen gaat, mensen niet moeten zeggen: ‘Waarom niet?’ ?’ Dit is het moment om deze weg te bewandelen.’