Nederland wint dameshockeygoud op de Olympische Spelen

Chinese spelers houden Nederlandse verdediger Ben Sanders (Arun Sankar) in de gaten

Nederland behaalde vrijdag een opmerkelijke ijshockeydubbel op de Olympische Spelen toen het damesteam, de titelverdediger, China met 3-1 versloeg na strafschoppen en zo de gouden medaille claimde, slechts 24 uur nadat het herenteam had gezegevierd over Duitsland.

De Nederlandse spelers, die in hun zesde opeenvolgende finale verschenen, moesten worstelen om hun vijfde Olympische gouden medaille te claimen nadat China hen in de normale speeltijd op een 1-1 gelijkspel had gehouden.

Chen Yi scoorde al na zes minuten het doelpunt voor China, en ondanks intense Nederlandse druk gedurende de hele wedstrijd leek het Chinese team op weg naar het winnen van hun eerste Olympische gouden medaille.

Maar negen minuten voor tijd scoorde uitmuntende middenvelder Jippi Janssen haar negende doelpunt van het toernooi en bracht de stand gelijk.

De Nederlandse doelvrouw Anne Veenendaal redde de eerste twee pogingen van China in de shootout en toen ze ook de poging van Ma Ning redde, begon het feest voor het leger Nederlandse fans in het Yves du Manoir Stadion in Columbus.

“Het was geweldig”, zei bondscoach Paul van As.

“De Chinezen speelden heel goed, waardoor ze snel een prachtig doelpunt scoorden.

“Het was lastig om hun verdediging te doorbreken. We vielen goed aan, het enige wat niet werkte was het krijgen van strafcorners.”

Het is de eerste keer ooit dat een Olympisch hockeyteam de eer deelt om een ​​ander land te vertegenwoordigen in de Olympische competitie, waarbij het herenteam ook strafschoppen nodig heeft om Duitsland te verslaan.

READ  Liverpool zal zich versterken nu Nederland gekwetst blijft door de beslissing van Ryan Gravenberch

Dit was de tweede zilveren medaille die China won, na zijn succes op de Olympische Spelen van 2008 in Peking.

“Zes maanden, een jaar, twee jaar geleden hadden we nooit gedacht dat we hier zouden staan”, aldus de Australische coach Alison Annan, die het Nederlandse team in Tokio naar Olympisch succes leidde voordat ze in 2022 onder controversiële omstandigheden vertrok. “Dit is geweldig .”

“Ik dacht dat we het konden. Ik dacht dat we konden winnen. Ze kregen een hoekschop.

“We hebben alles gedaan wat we konden. Zij waren vandaag beter in de strafschoppenserie.”

Nederland kwam sterk aan de wedstrijd na het winnen van al hun groepsfasewedstrijden, inclusief een 3-0 overwinning op China, voordat ze Groot-Brittannië in de kwartfinales en Argentinië in de halve finales versloegen.

De titelverdediger leek de meest waarschijnlijke kandidaat om het podium te bereiken.

Maar het was China dat in de zevende minuut de score opende met zijn enige significante aanval in de eerste helft, toen Chen de bal langs Veenendaal legde om de fans, die meestal in oranje gekleed waren, het zwijgen op te leggen, zoals de norm is in Nederlandse wedstrijden.

– Nederlandse frustratie –

De Aziatische kampioen floreerde onder Annan, maar wist tijdens de wedstrijd slechts drie keer op doel te schieten en verdedigde zich krachtig tegen de Nederlanders.

Uiteindelijk viel de gelijkmaker negen minuten voor tijd toen Janssen de bal vanaf de strafschopstip omzette, haar negende doelpunt in het toernooi.

Het Nederlands team bleef aandringen, maar moest genoegen nemen met de overwinning in de strafschoppenreeks.

READ  Alles wat je altijd al wilde weten over de Paralympics (maar niet durfde te vragen)

Het was pijnlijk voor de Chinezen om zo dicht bij hun eerste gouden hockeymedaille te komen, maar Annan, die met de Chinezen over een contractverlenging onderhandelt, bleef optimistisch als het ging om het uitkijken naar de volgende mijlpaal.

“De gouden medaille in Los Angeles. We kunnen alleen maar omhoog kijken. We hebben hele mooie resultaten behaald en we moeten omhoog kijken. We moeten blijven streven naar een hogere plek op het podium”, zei ze tegen verslaggevers.

Eerder op vrijdag claimde Argentinië zijn derde bronzen medaille op de Olympische Spelen en de zesde plaats in het dameshockey, ook met een 3-1 overwinning op België nadat de wedstrijd om de derde plaats eindigde in een 2-2 gelijkspel.