Olympische Spelen 2024: Nederland wordt het eerste land dat twee gouden medailles wint in hockey

Nederland behield vrijdag ternauwernood de titel bij het dameshockey op de Olympische Spelen in Parijs, nadat het zijn sterke Chinese rivaal met 3-1 versloeg na strafschoppen, nadat de reguliere speeltijd in een 1-1 gelijkspel was geëindigd. Deze overwinning leverde het Nederlandse team twee hockeytitels op, na de nederlaag van het herenteam de dag ervoor.

China kwam in de zesde minuut al vroeg op voorsprong toen spits Chen Yi profiteerde van een perfecte pass van middenvelder Dan Wen, om de bal langs de Nederlandse doelman Anne Veenendaal te leggen, en de zee van Nederlandse fans in oranje uniformen tot zwijgen bracht. Na het doelpunt hanteerde China een defensieve strategie, waarbij al zijn spelers in de cirkel werden getrokken om de Nederlandse aanvallen te weerstaan.

Ondanks dertien schoten in balbezit en negentien aanvalskansen had Nederland moeite om een ​​weg te vinden langs China’s machtige doelman Yi Jiao. De poging van Marianne Finn om gelijk te maken werd in de 17e minuut verijdeld met een sterke verdedigende inspanning, waarna Frederik Matla in de 26e minuut vanaf de strafschopstip de paal raakte. Vervolgens blokkeerde de Chinese doelman He Jianxin een schot dat had kunnen bijdragen aan het indrukwekkende aantal van Yibe Janssen. doelen.

De doorbraak kwam uiteindelijk negen minuten voor het einde van de reguliere speeltijd, toen Janssen uit een hoekschop haar negende doelpunt van het toernooi scoorde, waardoor de stand op 1-1 kwam. De wedstrijd ging vervolgens over strafschoppen, waarbij China struikelde en twee pogingen verspilde. Veenendaal’s beslissende redding tegen Ma Naing zorgde voor de Nederlandse overwinning, waarmee ze hun vijfde Olympische titel in dameshockey in twaalf toernooien opleverden sinds het debuut van het team in 1984. Nu hebben de Nederlandse vrouwen op elke Olympische Spelen een medaille behaald, behalve één in 1992.

READ  Inter sluit 2021 af met een overwinning om de Italiaanse competitie te domineren

Nederland wint de gouden medaille voor Duitsland

Nederland won donderdag goud bij het herenhockey op de Olympische Spelen in Parijs, nadat het Duitsland met 3-1 versloeg in een penalty shootout na een 1-1 gelijkspel in de reguliere speeltijd. Doku Telgenkamp bezegelde de overwinning voor Nederland door zelfverzekerd de beslissende strafschop langs de Duitse doelman Jean-Paul Danneberg te scoren.

Deze overwinning markeert de derde gouden medaille voor Nederland in het herenhockey en de tiende in deze sport sinds 1928. Met deze overwinning komt ook een einde aan een 24 jaar durende droogte om gouden medailles voor de Nederlandse mannen, die de laatste keer in Sydney het podium niet bereikten. 2000. Het team was de voorgaande jaren dicht bij Crowned, hij eindigde zowel op de Olympische Spelen van 2004 als op de Olympische Spelen van 2012 als tweede.