Oostenrijk versloeg Nederland met 3-2 en bereikte de knock-outfase van het EK 2024, vóór Frankrijk als groepswinnaar – WOODTV.com

CIARAN FAHEY, Associated Press

21 minuten geleden

Marcel Sabitzer uit Oostenrijk scoort het derde doelpunt van zijn ploeg tegen Miki van de Ven uit Nederland tijdens de Groep D-wedstrijd tussen Nederland en Oostenrijk tijdens het Euro 2024-voetbaltoernooi in Berlijn, Duitsland, dinsdag 25 juni 2024. (AP-foto / Peter David Josak)

BERLIJN (AP) — Marcel Sabitzer scoorde een laat doelpunt voor Oostenrijk om door te gaan naar de knock-outfase van het Europees Kampioenschap als groepswinnaar met een 3-2 overwinning op Nederland dinsdag.

Oostenrijk voerde Groep D aan nadat Frankrijk in de andere wedstrijd 1-1 gelijk speelde tegen Polen. Zowel Frankrijk als Nederland zijn door resultaten in andere wedstrijden al verzekerd van vooruitgang.

“Team wint, team wint!” Oostenrijkse fans zongen in de warme avondzon toen ze het Berlijnse Olympiastadion verlieten. Hun Nederlandse tegenhangers, waarvan duizenden in fel oranje gekleed, moesten wachten tot de andere teams klaar waren om te zien welk team hen in de volgende ronde te wachten stond.

Groep F in Leipzig dinsdag – Turkije, Georgië of Tsjechië – speelt tegen het op de tweede plaats geplaatste Oostenrijk.

“Als je Nederland verslaat en bovenaan de groep staat, kun je niet slecht zijn”, zei Sabitzer, die voor Borussia Dortmund in Duitsland speelt. “De topprioriteit voor ons is vooruitgang en dat is ons gelukt. Nu moeten we het gewoon wat rustiger aan doen, ons hoofd leegmaken en dan gaan we weer aanvallen.

De Oostenrijkers hadden uiteraard een punt nodig om verder te komen, en de Nederlandse aanvaller Doniel Malen kende een geweldige start toen hij in de zesde minuut een eigen doelpunt maakte.

READ  Rijkste mensen van Nederland (5 december 2022)

Invaller Xavi Simons in de eerste helft zorgde ervoor dat Cody Kapko twee minuten na rust gelijk maakte, maar Romano Schmidt zette Oostenrijk op voorsprong in de 59e.

Ondanks dat hij een VAR-controle moest doorstaan ​​nadat scheidsrechter Ivan Kruzliak het gevoel had dat hij de bal had gehanteerd, maakte Memphis Depay in de 75e minuut gelijk met een verbluffende finish. Uit tests bleek dat Debe afwezig was.

Maar Sabitzer herstelde twee minuten later de voorsprong van Oostenrijk met een felle aanval vanuit een lastige hoek.

Ondanks een hectische finale met kansen aan beide kanten bleek het een winnaar.

Oostenrijks verliesreeks van zeven wedstrijden tegen Nederland, inclusief een verlies in de groepsfase in de laatste editie van het toernooi.

Het is precies 36 jaar geleden dat Nederland Euro 88 won in München.

Oranje-coach Ronald Koeman, die in 1988 in dat kampioensteam speelde, voerde drie wijzigingen door in de ploeg die dinsdag gelijkspeelde tegen Frankrijk. Hij bekritiseerde Simons omdat hij in die wedstrijd niet genoeg druk had uitgeoefend en liet de jongere later vallen ten gunste van Joey Weirman op het middenveld. Lutsharel Geertruda Denzel startte als rechtsback voor Dumfries en Malone startte in de plaats van Jeremy Frimbank, die als vleugelverdediger speelt voor Bayer Leverkusen.

Maar de ploeg van Koeman maakte een trage start tegen de drukke Oostenrijkers, die scoorden toen Malone de voorzet van Alexander-Brass binnen de linkerpaal draaide.

Dijjani Rainers en Malone misten allebei goede kansen op de gelijkmaker. Koeman wuifde zijn beschuldigingen weg en zei tegen zijn wisselspelers dat ze zich moesten opwarmen. Hij stuurde Simons voor Weirman in 35.

READ  Amerikaanse leger reist door Nederland om Oost-Europa te bereiken - EURACTIV.com

De inzending van Simons gaf de Nederlanders meer urgentie. Debe zag voor rust een kopbal op de lijn verdwijnen en Simons zette Kapko op nadat Florian Grillitsch de bal op het middenveld verloor.

De ploeg van Koeman bleef druk uitoefenen en het leek waarschijnlijker dat hij zou scoren totdat Schmidt de oversteek maakte om Oostenrijk op voorsprong te zetten met Grillitch’s eerste internationale doelpunt. Uiteindelijk waren de Oostenrijkers klinischer.