Recordaantallen volgen terwijl Nederland en Australië schitteren op de Olympische wielerbaan

De Nederlanders Geoffrey Hoogland, Harri Lavriesen en Roy van den Berg vieren feest na het winnen van goud in de teamsprint heren (Thomas Samson)

Nederland brak dinsdag tweemaal zijn eigen wereldrecord tijdens het verdedigen van de gouden medaille op de sprint voor het herenteam op de Olympische Spelen, terwijl Australië een waarschuwingsschot afvuurde nadat het met succes de achtervolgingsvlag van het team had gepasseerd.

De Nederlandse sterren Harry Lavresen, Roy van den Berg en Geoffrey Hoogland konden in een tijd van 40,949 seconden over het circuit van Saint-Quentin-en-Yvelines racen, wat de Britten de zilveren medaille opleverde, terwijl Australië de bronzen medaille won.

Deze keer slaagde het trio erin het enorme publiek te enthousiasmeren door in de kwalificaties een nieuw wereldrecord van 41,191 seconden neer te zetten, waarmee ze de 41,225 die ze in 2020 in Berlijn neerzette, overtroffen.

“Het is krankzinnig”, zei Lafresne, ’s werelds nummer 1 hardloper.

“Natuurlijk mikten we op de gouden medaille, maar het verbreken van de wereldrecords en het bereiken van minder dan 41 kg was echt bijzonder.

“Het circuit is erg snel en we dachten dat we het record moesten breken om Olympisch kampioen te worden.”

Lavresen geldt eveneens als favoriet in de individuele sprint en hoopt op een medaille op de keirin.

Op de vraag of hij zich onoverwinnelijk voelde, antwoordde hij: “Ik voel me goed voor het begin van deze week, dus laten we eens kijken.”

Dezelfde drie hadden drie jaar eerder Olympisch goud gewonnen in Tokio, waarmee een einde kwam aan de dominantie van het Britse team van Jason Kenny, dat de titel had gewonnen in Peking, Londen en Rio.

READ  De aanvaller van Super Eagles richt zich op kwesties die Nigeria oproepen

Opnieuw waren de Britten – Ed Lowe, Hamish Turnbull en Jack Carlin – geen partij voor de snelheid, strategie en kracht van het machtige Nederlandse team dat domineert sinds 2018 toen ze hun eerste wereldtitel wonnen.

Sindsdien hebben ze vier van de vijf opeenvolgende Wereldkampioenschappen gewonnen en hebben ze nu twee opeenvolgende Olympische gouden medailles gewonnen.

“We kwamen aan dit evenement in de verwachting dat we voor de derde plaats zouden vechten, en toen we eenmaal de gouden medaille-finale bereikten, verdween alle druk”, zei Turnbull.

“We probeerden gewoon uit te drukken wat we konden doen.”

Bij de ploegenachtervolging voor heren versloeg Australië Italië met een nieuw wereldrecord van 3: 40.730, waarmee het de vorige mijlpaal van 3: 42.032 brak en zich kwalificeerde voor de gouden medaillerace.

De Italiaan behaalde deze prestatie op weg naar het winnen van de titel in Tokio in het meest prestigieuze evenement op het baanwielrennenprogramma.

– Extra betaling –

Het Australische team, bestaande uit Oliver Blyden, Sam Welsford, Conor Leahy en Kelland O’Brien, zal Groot-Brittannië ontmoeten om de gouden medaille te winnen.

“Ik denk dat het morgen weer snel gaat. Met de omstandigheden en het niveau van de Olympische finale denk ik dat je dat extra zetje moet vinden”, aldus Welsford.

Groot-Brittannië – dat met 15 medailles het grootste aantal Olympische medailles heeft behaald in de ploegenachtervolgingsraces voor mannen, en won in Peking, Londen en Rio voordat het in Tokio naar de zevende plaats zakte – versloeg Denemarken en maakte een afspraak met Australië.

Er zijn tot nu toe acht wereldrecords gevestigd in de eerste twee dagen van de baanevenementen, met vijf nieuwe records op de damessprint op maandag, aangevoerd door Groot-Brittannië dat goud won.

READ  Zes dingen om naar te kijken op Silverstone dit weekend als de MotoGP terugkeert naar Groot-Brittannië

Nieuw-Zeeland noteerde met 4:04.679 de snelste kwalificatietijd voor de ploegenachtervolging voor dames, minder dan een halve seconde minder dan het wereldrecord van Duitsland in 2021.

In de volgende wedstrijd ontmoet het team Italië op de vierde plaats, terwijl Groot-Brittannië het moet opnemen tegen het team van de Verenigde Staten, waaronder Christine Faulkner, de gouden medaillewinnaar in de wegrace in Parijs.

De winnaars van deze kwalificatietoernooien kwalificeren zich voor de finale om de gouden medaille te behalen.

Als onverwachte verrassing kwam het titelverdediger Duitse team op de vijfde plaats met een tijd van 4:08.313, waardoor de kans om de titel te verdedigen tevergeefs was.

Groot-Brittannië won goud toen het evenement in 2012 werd toegevoegd aan de Olympische Spelen in Londen en verdedigde de titel in Rio, maar zakte naar de tweede plaats achter Duitsland in Tokio.